Lakásbiztosítás kalkulátor 2024

Hasonlítsd össze online a lakásbiztosítás ajánlatokat és kösd meg a legkedvezőbbet!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
Granit biztosító logó
K&H biztosító logó
Signal biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Takaríts meg a lakásbiztosításon - válaszd ki a legkedvezőbb lakásbiztosítást!

 • A lakásbiztosításod kiválasztásához használd a CoverMe online lakásbiztosítás kalkulátort: az ingatlanod alapvető adatainak megadásával néhány kattintással összehasoníthatod a biztosító társaságok ajánlatait és megkötheted biztosításodat.

 • A könnyen használható felület sokat segít a döntésben, hiszen itt összesítve találod meg a biztosítók termékfeltételeiből kigyűjtött szolgáltatásokat és a biztosítási összegeket.

 • Több terméket kiválasztva, egy összehasonlító táblázatban is átnézheted az egyes termékek előnyeit, hátrányait és díjait.

 • Amint kiválasztod a számodra legmegfelelőbb terméket és megkötöd a biztosítást, megkezdődik a biztosító kockázatvállalása.

 • A CoverMe-vel nemcsak megveheted, hanem mindig magadnál tarthatod és használhatod is a biztosításodat: a fiókodból, e-mailben és a CoverMe appban is elérhető lesz a kötvényed!

 • Ha segítségre van szükséged, kérdezd bátran az ügyfélszolgálatunkat. Kollégáink készségesen és gyorsan válaszolnak minden kérdésedre.

 • Próbáld ki az új funkciónkat, kérdezd az OpenAI alapú Asszisztensünket! Kérdezhetet a "lakásbiztosítás fogalmairól" vagy a "lemondásról is."

Lakásbiztosítás pár lépésben!

1. Kalkuláció egyszerűen

Add meg a kalkulációhoz szükséges adatokat. Ezek alapján készül a kalkuláció. Nem kell a kalkulációhoz regisztrálnod, vagy neved, email címed megadnod.

Ha találsz egyszerűbb kalkulátort, írd meg nekünk!

2. Válassz biztosítást

Megmutatjuk a biztosítók ajánlatát, összehasonlíthatod a termékeket és feltételeiket.

Lehetőséged van az előzmény szerződés felmondására is - szintén online.

3. Kösd meg

Itt adod meg a kötvény elkészítéséhez szükséges adatokat, melyeket elektronikusan aláírt megbízással küldünk el a biztosítónak. A folyamat teljes mértékben papírmentes.

Mire figyelj a szerződés megkötésekor?

Az ingatlanodban bekövetkező káresemény esetén nagy segítség a meglévő lakásbiztosítás. A felesleges pluszköltségek elkerülése miatt fontos, hogy tudd, milyen szolgáltatásokért fizetsz, továbbá azzal is érdemes tisztában lenned, hogy kár esetén milyen esetekben térít majd a biztosító. A CoverMe ezekben a kérdésekben is segít – ezen az oldalon és a kötési folyamat során egyaránt.

A szerződéseket érdemes 3-5 évente ellenőrizned, mivel ingatlanod és ingóságaid értéke gyorsan változik: ezt a biztosításodnak is követnie kell, hiszen ez a fedezeted baj esetén.

Érdemes időt szánni a részletek átolvasására a kötés közben. Az ebbe fektetett időd könnyen megtérülhet: sokan nem ismerik jól a vásárolt biztosítás szolgáltatásait, így azzal sincsenek tisztában, hogy például a vízvezeték javításakor a kötvény adott esetben megtérítheti a költségeik egy részét.

Az alapcsomagokról

Első döntés: ingatlanra (épületre, lakásra, garázsra), ingóságra (a vagyontárgyaidra) vagy mindkettőre kötöd-e a biztosítást?

Tulajdonosként érdemes mindkettőt megfontolnod: a biztosítás megvédhet tűz, üvegtörés, beázás, és természeti károk (például viharjégverés, földcsuszamlás), idegen tárgyak rádőlése, és még sok más kár esetén.
Fontos: a földrengés egyes termékek esetén csak opcionálisan választható kiegészítő.

Albérlőként elsősorban a saját értékeidről gondoskodj: a laptopod, biciklid, háztartási gépeid, irataid, azaz amit a bérleményben tartasz, az ingóság biztosítással védheted. Lényeges, hogy ilyenkor is szükséged lesz az ingatlan adatainak megadására a kötés során.

Saját házban

Az alapcsomag szolgáltatásai mellett (például villám, árvíz, elfolyt víz, lopás vagy tűz okozta kár biztosítása) egyéb kiegészítőket is köthetsz a kültéri, kerti értékeidre vagy a garázsodra. Amennyiben hőszivattyúval, napkollektorral vagy napelemmel rendelkezel, ezeket is biztosíthatod. Szintén érdemes megfontolnod egyes kiegészítőket, ha felújítási munkákba vágsz, vagy a csővezetékek sérülésétől tartasz.

Saját házban
Társasházban

Társasházban

Akkor is érdemes lehet saját biztosítást kötnöd, ha a társasház már rendelkezik biztosítással. Van, hogy a társasházi biztosítás csak a házat ért károkat fedezi (például a csőtörést), a saját lakásodban keletkező problémákat (például a zuhanykabin vagy más belső üveg törését, a háztartási gépek meghibásodása okozta károkat stb.) viszont csak a saját lakásbiztosításod segítségével háríthatod el.

Építkezés vagy felújítás előtt

Akkor is érdemes biztosításra gondolnod, ha építkezel vagy felújítasz. Van olyan biztosítás, ami az építkezéshez szükséges anyagokat, gépeket, berendezéseket is védi például lopás, csőtörés, elázás vagy tűz, és egyéb káresemények bekövetkezte esetén.

Tipp: a vállalkozó tulajdona jellemzően nem része a fedezetnek.

Építkezés vagy felújítás előtt

Mi az MFO lakásbiztosítás? Mi a különbség a hagyományos és az MFO biztosítás között?

 • A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, azaz az MFO embléma, a Magyar Nemzeti Bank által minősített lakásbiztosításokat takarja.
 • Alapcsomagjaiban egységesebb fedezetek, káresemények, kizárások feltételrendszere szerepelnek, így az összehasonlítás átláthatóbb.
 • Kiegészítő biztosításokkal egyedi káresemények biztosítására is van lehetőség.
 • Az MFO minősítés garancia, hogy a kárbejelentés és a kárrendezés folyamata digitálisan mindig elérhető.
 • Káresemény bejelentése után a biztosítónak 2 munkanapon belül fel kell vennie az ügyféllel a kapcsolatot, és ezután legkésőbb 5 munkanappal sort kell kerítenie a kárszemlére.
 • A kárkifizetés megindítása a kárszemlét vagy az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül megtörténik.
 • A biztosítani kívánt ingatlannak állandóan lakottnak kell lennie, ha fogyasztóbarát terméket szeretnénk kötni!
 • A Hagyományos lakásbiztosítások köthetőek az állandóan és a nem állandóan lakott, építés/felújítás alatt álló épületekre, építményekre, saját tulajdonú ingatlanokra és bérleményekre, szélesebb körű vagyontárgyakra és kisvállalkozás vagyontárgyaira is.
 • Az alapcsomagban szereplő fedezetek, káresemények, kizárások feltételrendszere nem egységesek, nehezebb összehasonlítani őket.
 • A kárrendezés folyamata és ideje biztosítónkként különbözik.
 • A biztosítási díjból a biztosító akcióval/promócióval, tartam- és partnerkedvezménnyel stb. nyújthat kedvezményt.
A témában további részleteket itt olvashatsz tőlünk.

Felmondanád lakásbiztosításod? Mindegy, hol kötötted, segítünk!

 • A válaszaid alapján elkészítjük a felmondáshoz szükséges nyilatkozatod, közben segítünk a fontos tudnivalók megismerésében, validációkkal.

 • Választhatsz: a biztosításod felmondását ránk bízod vagy a folyamat végén letöltöd a dokumentumot és az ügyedet intézheted magad is.

 • Ha szeretnél többet megtudni a felmondásról, MFO vagy klasszikus lakásbiztosítások esetén olvasd el cikkünket a témáról. Mikor mondhatom fel lakásbiztosításomat? >

Milyen kiegészítőkről érdemes tudnod?

A lakásbiztosítások az alapcsomag szolgáltatásain kívül rendkívül változatos opcionális szolgáltatásokkal egészíthetők ki. Ilyen többek között az egészségbiztosítás, a felelősségbiztosítás, a balesetbiztosítás, a háztartási asszisztencia biztosítása, és így tovább.

Egészségbiztosítás

A biztosító szolgáltatása kiterjedhet orvosi asszisztencia szolgáltatásokra, nagyértékű diagnosztikai eljárásokra (PET-CT, Cardio CT, MR, CT) vagy kórházi napi térítésre is. Fontos tudni, hogy nagy eltérések vannak az egyes biztosítók csomagjai között.

Felelősségbiztosítás

Maganszemélyként számos esetben tartozhatsz felelősséggel, ezekre a lakásbiztosítások kiegészítője nyújthat fedezetet. Ilyen esemény lehet például, ha másnak személyi sérülést okozol, ha más vagyontárgyában okozol kárt, vagy ha személyi sérülés miatt sérelmi díjat kell fizetned. Felmerülhet még a felelősséged a házi kedvenced okozta károk miatt is.

Balesetbiztosítás

A biztosító szolgáltatása az alapbiztosításban lévő biztosítottakra vonatkozik, és jellemzően a biztosított balesetből eredő csonttörésre, csontrepedésre, maradandó egészségkárosodására vagy halálára fizet. Több biztosító kínál különleges baleseti csomagokat, például kerékpáros balesetbiztosítást.

Háztartási asszisztencia

Egyes biztosítók, például az Union napi 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot biztosítanak számodra, ahol vízvezeték, gázvezeték, tető, üvegezés, dugulás, zárszerelés, és más váratlan helyzet vészelhárításának megszervezését intézheted. A költségek térítését a termék által kínált limit összegéig fedezik.

Családod és a veled egy háztartásban lévők számára

A biztosításod kiterjedhet a veled egy háztartásban élő családtagjaidra, gyerekeidre, házastársadra. A személyekre vonatkozó biztosítási szolgáltatások az ő biztonságukat is szolgálják.

Hogy kell felmondanod Lakásbiztosításod?

A lakásbiztosítások felmondása nem egyszerű feladat. A CoverMe felületén segítünk eligazodni a feltételek között, elkészítjük a felmondási nyilatkozatod és eldöntheted ránk bízod-e vagy letöltöd és magad intézed a felmondást.

Hagyományos lakásbiztosítás felmondását többnyire a kötvény évfordulója előtt 30 nappal lehet indítani. Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (azaz az MFO) termékek felmondását ezzel szemben a negyedéves évforduló előtt 30 nappal lehet kezdeményezni, kivéve az első biztosítási évben, mert akkor meg kell várni az első három negyedévet.

Érdekmúlás esetén, azaz pl., ha eladod az ingatlanodat, természetesen hamarabb is felmondhatod a szerződésed azonnali hatállyal vagy visszamenőlegesen. Ilyenkor az adásvételivel igazolnod kell a biztosítás érdekmúlásának dátumát, és ha a biztosítás az ingatlan átadásán túl is érvényes volt, akkor visszakaphatod az arra az időszakra vonatkozó szolgáltatás díj összegét.

Amennyiben nálunk szeretnél biztosítást váltani, a szolgáltatásunk részeként arról is tájékoztatni fogunk, hogy a felmondás mikor érkezett meg a biztosítóhoz: az időpontnak ugyanis mindenképpen bele kell férnie a fenti határidőbe.

Amennyiben biztosítót váltanál, a következőket kell tudnod:

 • A felmondási idő a felmondás biztosítóhoz való hiánytalan beérkezésének dátumára vonatkozik, így, ha postai úton mondod fel a meglévő biztosításodat, akkor ezt vedd figyelembe!
 • Március 1. és 31. között lehetőség nyílik a lakásbiztosítási szerződések cseréjére a biztosítási évfordulóktól függetlenül a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendelet 5. § -a értelmében. A kampányban kizárólag díjrendezett és határozatlan időre kötött szerződések mondhatók fel költségmentesen.
 • A jelzáloghitellel, a CSOK-hoz vagy más állami/önkormányzati támogatással terhelt ingatlanok, azaz a záradékolt lakásbiztosítások is lecserélhetőek, viszont két dologra nagyon kell figyelnünk:
  1. A biztosítási összeg nem lehet kisebb az új biztosításban, mint amit a bank elvár.
  2. Az új szerződésre is rá kell kerülnie a hitelfedezeti záradéknak, ellenkező esetben a hitelszerződésünket szeghetjük meg!
CoverMe applikáció Apple Store logó CoverMe applikáció Google Play logó

A díjnemfizetésről

Fontos tudni, hogy a meglévő kötvényed nem mondható fel úgy, hogy elkezded nem befizetni a díjadat. Amennyiben a kötvényedet nem mondtad fel – a fenti szabályok betartásával – a díjfizetési kötelezettséged továbbra is fenn fog állni. A biztosító tehát a felmondás nélkül be nem fizetett díjat továbbra is követelheti rajtad, akár jogi úton is.

Ezért lényeges, hogy amennyiben szeretnéd a meglévő biztosításodat jobb feltételekkel rendelkező biztosításra cserélni, még időben tájékozódj, válaszd ki a számodra legmegfelelőbb megoldást, és győződj meg arról, hogy a 30 napos évfordulós határidőt nem felejted el.

Amit a lakásbiztosításról tudni érdemes

Milyen fontosabb káreseményekre fizet a biztosító?

Tűz, villám

Tűznek minősül a terjedőképes, öntápláló lánggal való égés, izzás folyamata.

Máshol (például a szomszédban) keletkezett tűzből eredő károsodások fedezete, például a kormozódás, olvadás is ide sorolható.

A vagyontárgyakban látható roncsolási nyomot hagyó, villám okozta kárt is térít a biztosító.

Betörés, lopás rablás

A betöréses, lopással vagy annak kísérletével összefüggésben okozott károk fedezete.

A biztosító szolgáltatásának mértéke függhet a használt záraktól, riasztótól, értéktárolótól, azaz a vagyonvédelem szintjétől. Rablásnak az számít, amikor az elkövető fenyeget vagy erőszakot alkalmaz a biztosítottal szemben és így követi el a bűncselekményt. A kártérítés alapvető feltétele a rendőrségi feljelentés.

Robbanás

Gázoknak és gőzöknek rombolással és hanghatással együtt járó hirtelen, rendkívül gyors energiafelszabadulása.

Elfolyás, beázás

Csőtörés miatti többletvízdíj megtérítése, illetve a kifolyt víz által okozott károk fedezete.

Jégkár

A jégszemek általi ütésekből keletkezett kár, vagy a jég által ütött nyíláson beáramló csapadék kárainak térítése. Egyes biztosításoknál bizonyos károk, például a növényeken okozott kár vagy üvegezés kárai ki lehetnek zárva.

Felhőszakadás

Felhőszakadás során felgyülemlett csapadékvíz okozta károk térítése. Itt a biztosító a csapadék intenzitásához köti a szolgáltatását, például 0,75 mm/perc érték felett, vagy 24 óra alatt 30 mm lehullott csapadék felett térít.

Üvegtörés

Az épületüvegezésben bármely okból bekövetkezett törés- vagy repedéskár megtérítése.

Külön fedezetek szolgálhatnak egyéb, nem épületüvegezésnek számító tárgyak, például zuhanykabin, szauna, üvegasztalok, főzőlap, sütőajtó, stb. üvegtörésének kárának térítésére (különleges üvegkárok).

Napelem, napkollektor

A biztosító megtéríti az olyan, napelemeken, napkollektorokon keletkezett károkat, melyeket a feltételekben a következő események okoztak: tűz, villámcsapás, robbanás, árvíz, vihar, felhőszakadás, vezetékes vízkár, földrengés, földmozgás, légi járművek lezuhanása, hónyomás, jégverés, idegen tárgyak rádőlése, idegen jármű ütközése, füst- és koromszennyezés.

Vihar

Az erős szélmozgás átal okozott károk térítése, amely jellemzően egy bizonyos szélerősséghez van kötve (például 54 km/h). Jó tudni, hogy például a léghuzat okozta károk ki lehetnek zárva a szolgáltatásból.

Garázs és tárolt autó

A biztosító megtéríti a garázsban tárolt gépjárműved ott keletkezett kárait. A térített károk oka jellemzően valamilyen általános kockázat: tűz, robbanás, villámcsapás, árvíz, vihar, felhőszakadás, földrengés, földmozgás, jégverés, hónyomás. Fontos: ez nem azonos a casco biztosítással!

Földrengés

Fontos tudni: adott termék esetében ez opcionális fedezet is lehet. Az EMS (Európai Makroszeizmikus Skála) szerinti feltételekben meghatározott szintet (például az V. fokozatot) elérő földrengés kárait téríti a biztosító.

Zárcsere, lakás asszisztencia

A bejárati ajtóhoz tartozó kulcsok ellopása vagy elvesztése esetén, számlával igazolt költségeket téríthet a biztosító. Ezt az ingóságbiztosítási fedezetek között keresd a biztosítók kínálatában.

Árvíz

A felszíni természetes vizek, vagy ezekbe kapcsolódó csatornákból származó áradás okozta károk fedezete.

Laskásbiztosítási cikkek, érdekességek

ai-Szilvi
Jelenleg az alábbi témákban kérdezhetsz: Lakásbiztosítás márciusi kampány, MFO, díjfizetés, biztosítás felmondása, önrész
Márciusi kampányról
Ki válthat márcisuban lakásbiztosítást?
Mi az MFO lakásbiztosítás?
Mi az önrész?